8 leggyakoribb téma

Ezért fogyasszon minél több értékes szóját – A szója jótékony hatásai

568
HOZZÁSZÓLÁS:

A szója értékes összetevői

Egy kilogramm szójalisztben annyi fehérje van, mint két és fél kilogramm szíszoja-szojafeherje-04nhúsban vagy 12 liter tejben vagy 58 tojásban.

A szójafehérje tartalmazza az ember számára szükséges aminosavakat, köztük a 10 nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavat is, tehát teljes értékű fehérje.

Sok benne a glutaminsav, aszparaginsavarginin, prolin, leucin, lizin is.

A szójafehérje abban különbözik a többi növényi fehérjétől,hogy a tejhez hasonlóan minden, a szervezet számára szükséges építőkövet tartalmaz.

A szójabab a túlnépesedett ázsiai államok »növényi háziállata«, termékét csont nélküli húsnak nevezik. A kínaiak ősidők óta főleg vegetáriánusok. Ezért a szójabab éppúgy, mint 5000 évvel ezelőtt a legfontosabb népi tápanyag. 

Sokkal egészségesebb, mint az állati fehérje

A szójafehérje biológiai értéke 98. Az állati fehérjével szemben az az előnye a szójafehérjének, hogy nem hátra semmi húgysavas anyagcseresalakot.

A szójafehérje teljes értékének bizonyítéka még, hogy szójatejtől, a szója gyógytápszertől teljesen normálisan, egészségesen fejlődik a csecsemő.

Zsírtartalma nagy, de nem hizlaló energiatartalmat jelent. (A szójaliszt kg-onként 19 320-20 160 joule energiamennyiséget tartalmaz.)

A szójaolaj a legelőnyösebb zsírfajta, mert kettősen telítetlen zsírsavakban bővelkedik: 26% olajsav, 55% linolsav és 6% linolénsav  van benne.

Éppen ezért – az állati zsírokkal szemben 20%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint érvédő hatású.

A szójaolaj és szójafehérje az inzulin- és vércukorszintet is csökkenti, tehát a falánkság okát képező fokozott étvágyat is gátolja, az elhízást akadályozza.

Bizonyított hatékonyság

Az Egyesült Államokban 1963 óta a szívinfarktusban meghaltak száma 25%-kal csökkent, ami a dohányzás 22,4%-os, az állati zsiradékfogyasztás 56,7%-os csökkenése mellett a szójaolaj előtérbe kerülésének is tulajdonítható. 

A szója érelmeszesedés elleni hatásával elsőként Mecker és Kesten foglalkozott 1940-ben, majd az utóbbi évtizedben egyre többen.

Rigó és Zajkás is felhívták a figyelmet a szójaolaj koleszterincsökkentő hatására.

Maros és munkatársai hiperlipémiás (magas vérzsírértékű) betegeket sikeresen kezeltek állati fehérjét nem, napraforgóolajat és szójalisztet tartalmazó diétával.

A vér koleszterinszintjének csökkentésében a szója rostanyagainak is szerepe van. A szójarostok a másodlagos epesavakat is megkötik a bélben, továbbá kiküszöbölik a székrekedést, valamint a vastagbélrák megelőzését is szolgálják. 

568
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

75
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]