8 leggyakoribb téma

Használja ki a szója egyedülálló tulajdonságait Ön is

550
HOZZÁSZÓLÁS:

A szóját már ötezer évvel ezelőtt termesztették Kína délkeleti tartományaiban és Mandzsúriában, majd gyorsan elterjedt japánban, ugyanakkor évezredek kellettek ahhoz, hogy eljusson Nyugatra.

Mára az „arany babból” származó termékek (friss és száraz babszemek, olajak, fűszerező szószok, tej, tofu, lecitin…) egyre nagyobb számban és egyre hívogatóbban tűnnek fel még a nagy áruházak útvesztőiben is.

A „divat” számottevő mértékben járult hozzá ehhez a sikerhez, ugyanakkor a szója minden kétséget kizáróan sok erénnyel is rendelkezik.

Milyen összetevői vannak a szójának?

A szója babszemei átlagosan körülbelül 40% fehérjéből (kétszer annyi, mint a húsban) és közel 20% zsírból (ötször annyi, mint a húsban) épülnek fel.

Semmilyen más növény sem ilyen gazdag fehérjében, amely ráadásul többek között az összes esszenciális aminosavat tartalmazza (a szervezetnek „közvetlen” módon van rájuk szüksége, mert nem képes azokat egyedül szintetizálni).

Lipid összetétele 85%-ban telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ahol a többszörösen telítetlenek vannak túlsúlyban.

Ezeken felül található még benne körülbelül 15% glucid; A-, B-vitaminok, D- és E-vitaminok; szerény mennyiségben ásványi anyagok (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, kén).

Gyógyító tulajdonságai és gyógyászati javallatokszoja-szojafeherje-06

Csak egy gyors pillantás az előző bekezdésre és azonnal megjelennek a szója mint teljes értékű élelmiszer tulajdonságai, amelyek azok számára is értékesek, akik vegetáriánus diétát folytatnak.

Kitűnően épít és energetizál, ezért megfelelően alkalmazható kisgyermekek, felnőttek és túlhajszolt személyek étrendjében.

Nagyon könnyen emészthető és gazdag ásványi anyagokban, hasznos lábadozás, kimerültség esetén és az érzékeny gyomrúaknak.

A szójaolaj rendszeres használata pedig segít megelőzni az érelmeszesedést és a trombózist.

Szója az asztalunkon

Nincsenek ellenjavallatok a szójabab vagy számos származékának alkalmazására vonatkozólag sem a hagyományos keleti receptekben, sem a modem konyha néhány hozzávalójának helyettesítése esetén.

Fontos, hogy valószínűtlen csodás eredményekre várva, ne akarjuk radikálisan megváltoztatni a szokásainkat, mert szervezetünk ez ellen fellázadhat.

Mindig tartsuk szem előtt, hogy a szója rendkívül tápláló, ezért csak mértékkel használjuk és soha ne hússal együtt.

A szójaolaj néhány betegség esetén nyersen ajánlott, ugyanakkor mint az összes magolaj, a finomítás és a rektifikálás során ki van téve a többé-kevésbé mérgező kémiai oldószerek káros hatásának, ezért inkább extraszűz olívaolajat használjunk.

550
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

70
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]