8 leggyakoribb téma

Ismerje meg közelebből a rendkívül tápanyagdús és sokoldalú szójababot

630
HOZZÁSZÓLÁS:

Keveset tudunk a szójababról, pedig az emberiség évezredek óta termeszti.

A szakemberek elsősorban takarmánynövénynek tekintették, bár régen is folytak kísérletek a szója emberi táplálkozásra történő felhasználására, mivel élettanilag rendkívül értékes anyagokat tartalmaz.

Mi van a szójababban?

100 g szójaliszt 466 kalóriányi energiát, 41,5 g fehérjét, 20,2 g zsírt, 26,2 g szénhidrátot tartalmaz, B1-és B2-vitamin-, kalcium-, kálium-, magnézium-, vas-, foszfor– és nikotinsav-tartalma is jelentős.

Táplálkozás-élettani szempontból nagyon fontos, hogy a szója fehérjéje az emberi szervezet számára teljes értékű, pótolja az állati eredetű fehérjéket, elsősorban a húst.

A szójaliszt búzaliszthez keverve (10-15% arányban) alkalmas tészták, sütemények és házi kenyér készítésére, növeli azok biológiai értékét.

Mi az oka a mellőzöttségének?

Jogosan merül fel a kérdés: ha ennyi jó tulajdonsága van a szójababnak, akkor miért nem került nagyobb mértékben felhasználásra a népélelmezésben? Hiszen ismeretes, hogy Ázsiában a húst, tojást és kenyérgabonát pótolják szójababbal.

A mellőzés egyik oka, hogy a szójabab önmagában keserű, és kissé kellemetlen szagú.

Azonban ezek a hátrányok különféle (nem olcsó) eljárásokkal kiküszöbölhetők, de mivel zömében hőkezeléssel történnek, így a szója sok értékes alkotórésze károsodik.   

A megoldás már megszületettszoja-szojahus-01

Tóth Jüan János élelmiszervegyész találmánya forradalmasította a szójakezelés módszerét. Ki-dolgozta a biokatalitikus hideg eljárást, amelynek alapja 31 enzim és 17 katalizátor egymásra hatása.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egyszerű és olcsó eljárás során a nemkívánatos tulajdonságok eltűnnek, de károsodás nélkül megmaradnak a biológiailag értékes anyagok, s így a szója alkalmassá válik élelmiszeripari felhasználásra.

Ilyen konyhakész szójakészítmények a liszt, a granulátum, a dara, a szójakocka, a közvetlenül fogyasztható nemesszója-bab, és a hidegen sajtolt szójaolaj.

Széleskörű felhasználási lehetőségek

Nagv jövőt jósolnak a szójának a világ élelmezési problémáinak megoldásában. Párizsban például több tonna szójacsírát állítanak elő naponta.

A szójacsíra a legjobb minőségű hússal is vetekedik fehérjetartalom és tápérték szempontjából.

A szójalisztet bármilyen édes vagy sós sütemény, palacsinta, galuska, kalács, kenyér, mártás készítéséhez, rántott hús panírozásához felhasználhatjuk, az egyéni ízlésnek megfelelően 5-15% keverési arányban.

A szójakockából pörköltet, gulyást, tokányt készíthetünk, a granulátumból a vagdalt húshoz, töltött káposzta és töltött paprika masszájához keverhetünk, de önmagában is fel-használhatjuk darált hús helyett.

A nemesszója-darát hidegen, nyersen is fogyaszthatjuk, például müzlibe vagy gyümölcspépbe keverve.

A kereskedelemben kapható nemesszója-bab levesek, főzelékek, saláták készítésére alkalmas, ugyanúgy, mint a szárazbab vagy borsó.

Kicsit keményebbek a szemek, nem fő szét, mint a bab. Felhasználás előtt 24 órán át áztatni kell!

A szójaolajból érdemes kávéskanálnyit keverni a kész ételekbe tálalás előtt, a salátákra pedig pár cseppet hinteni.

630
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

129
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]