8 leggyakoribb téma

Mik a legfontosabb tudnivalók a szójáról?

762
HOZZÁSZÓLÁS:

A szója az egyik legsokoldalúbb növényünk. Termesztése Kínában kezdődött el. A termelt mennyiség legnagyobb részét az Amerikai Egyesült Államokban állítják elő, a második helyen Braszoja-szojahus-02zília, a harmadikon Argentína áll. Az ötödik legfontosabb növény a világon. Európában megjelenése a XIX. század végére tehető, amikor is Kínából, Japánból, Mongóliából bekerült szójaváltozatokkal kezdték meghonosítását.

Hazánkban az elmúlt században termőterülete az iránta való érdeklődéstől függően változott. 300 000 ha olyan területtel rendelkezünk, amely a klimatikus adottságok alapján feltétlenül alkalmas termesztésre. Ennek ellenére – főleg az évenként is változó támogatások következtében – 15-35 000 ha között változik a szójával bevetett terület nagysága.

Jelentős behozatalra szorulunk belóle. A magja 32-40% fehérjét, 17-22% olajat, sok A-, B-, D- és E-vitamint tartalmaz. Fehérjéje biológiailag teljes értékű. Az aminosavak aránya kedvező. Magja könnyen őrölhető, jól süthető, kellemes ízű, így az élelmiszeripari követelményeknek megfelel. Főzelékként is felhasználható. Lisztjéből hús, szójatej, keksz, magjából lecitin állítható elő.

Olaja a margaringyártáshoz használható fel, a préselt, extrahált magpogácsa kiváló takarmány. Mint lassan száradó olaj a festékipar alapanyaga. A magot a takarmányozásra való felhasználás előtt hővel kell kezelni. E kezelés történhet csak pillanatokra történő felmelegítés mellett főzéssel, esetleg párolással.

Milyen hatásai vannak?

Fehérjehiánynál a sejtmagok lefékezik a sejtanyagcserét, mert nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű sejtfehérje, vagyis a legfontosabb építőanyag. A szójaolaj lecitinben gazdag és sok E-vitamint is tartalmaz. Fontos hatóanyagok még a foszfatidilkolin és az inozitol, amelyek gyógyhatása jelentős.

762
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

7482

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]