8 leggyakoribb téma

Tisztában van a szójafehérje jelentőségével?

814
HOZZÁSZÓLÁS:

A hüvelyesek között rangos hely illeti meg a szójababot. A szójabab majdnem 40%-ban magas lizintartalmú fehérjéből áll, ami igen alkalmassá teszi a gabonafélék fehérjéinek kiegészítésére. A szójabab súlyának kb. 1/5 része olaj és kb. 2/5 része fehérje. Ez a fehérjetartalom 50% fölé emelkedik az olaj kivonása és a héj eltávolítása után.

Az 50% fehérje- és alacsony zsírtartalmú szójakészítmények jól felhasználhatók vagdaltak, tésztafélék stb. dúsítására vagy saláták készítésére. Ismert a szójafehérje koleszterincsökkentő hatása. Ezért van különös jelentősége a fehérjék kombinálásának, amely a biológiai és az élvezeti érték szempontjából nem jelent csökkentértékűséget, de elősegíti az olcsóbb és egészségesebb fehérjeellátásunkat. szoja-szojafeherje-05

A szójakészítmények, mint általában a hüvelyesek, kevés nátriumot (10-13 mg/100g) tartalmaznak, ugyanakkor kiemelkedően gazdagok káliumban és magnéziumban. Szerepük van a szervezet vasszükségletének kielégítésében a 2,4-7,0 mg/100g vas-tartalmukkal.

A szénhidrátfrakció eltávolításával kapjuk a szójafehérje-koncentrátumot, amelynek fehérjetartalma elérheti a 65%-ot. A további tisztítás során állítják elő a szójafehérjeizolátumokat, amelyeknek fehérjetartalma már 90% körül mozog.

A szójafehérjék fontos szerepet töltenek be az új típusú növényi fehérjekészítmények előállításában. E készítményekkel különböző élelmiszereket, leginkább marhahúsra, sonkára emlékeztető, szimulált húskészítményeket állítanak elő. Sokak szerint az új típusú egészséges táplálkozásból nélkülözhetetlen lenne a szójabab/szójafehérje fogyasztása.

814
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

9591
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]